20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów.
Z tej okazji ukazał w 2018 r. pierwszy w Polsce raport „Biznes na rzecz bioróżnorodności”, z którego wynika, że jednym z kluczowych dla bioróżnorodności problemów jest malejąca populacja pszczół. Ponad 300 tys. gatunków roślin (ponad 87 proc.) na świecie jest zapylanych przez pszczoły. W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna.
W ostatnich latach coraz więcej organizacji ekologicznych zwraca uwagę na zagrożenia, które powodują ginięcie owadów zapylających. Według nich, głównym zagrożeniem dla pszczół jest utrata siedlisk - bazy pokarmowej i lęgowej, następująca w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Rosnąca powierzchnia miast i areałów upraw, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk – to tylko niektóre ze zmian niesprzyjających tym owadom. Ogromnym zagrożeniem jest intensyfikacja rolnictwa, nadmierne czy nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, patogeny, gatunki inwazyjne, zanieczyszczenie środowiska i zmiana klimatu. Szacuje się, że w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie, przy czym pozyskiwanie miodu to tylko część działalności tych owadów, zapylających krzewy i drzewa, m.in. owocowe.
Z tej okazji w szkole odbyły się warsztaty w klasach 0a, 0b oraz na świetlicy szkolnej, które przeprowadził szkolny zespół ds. ekologii: Justyna Moderacka, Elżbieta Robakiewicz, Joanna Pacuła i Aneta Bielska. Uczniowie obejrzeli krótkie prelekcje filmowe o życiu pszczół, ich roli w ekosystemie, pożyteczności pszczół, jak powstaje miód i wiele innych ciekawostek. Uczniowie klas 0a i 0b wcielali się w role pracowitych pszczółek, zbierali pyłek z kwiatków, odgadywali zagadki związane z pszczołami, poznali podział ról w ulu, obejrzeli różne rodzaje miodu. Starsi uczniowie wykonywali prace plastyczne związane z tym świętem. Wszyscy uczniowie wynieśli sporą dawkę wiedzy z tych niezwykle ważnych warsztatów.
Źródło: naukawpolsce.pl
Opracowanie: Elżbieta Robakiewicz