❗Savoir-vivre to zbiór zasad dobrego wychowania, dobrych manier, znajomość obowiązujących reguł grzecznościowych, których należy przestrzegać. Savoir-vivre jak wszyscy wiecie obowiązuje na całym świecie.
Lekcja 2 – W restauracji
Dobrego zachowania pilnujemy, savoir-vivre promujemy!
Zacznijmy od najprostszego i przejdźmy do podpunktu pierwszego
❓Kto powinien wybierać stolik?
➡️Po wejściu na salę kobieta nie powinna szukać stolika, inicjatywę powinien przejąć mężczyzna.
⭕W wielu restauracjach do gości podchodzi kelner i prowadzi do stolika.
⚠️Jeśli prowadzi nas kelner powinniśmy iść w następującym układzie:
➡️kelner➡️kobieta➡️mężczyzna
Gdy do restauracji jesteśmy zaproszeni przez znajomego wówczas ta osoba prowadzi do stolika.
❓Jak wybierać dania?
➡️W lokalu otrzymujemy kartę menu. Każdy ma swoją. Po wybraniu posiłku swoją decyzję przekazujemy bezpośrednio kelnerowi, gdy podejdzie do stolika.
⭕W przypadku większej ilości osób przy stole jedna osoba zbiera wszystkie preferencje dotyczące dań i składa zamówienie kelnerowi.
❓Jak zachowywać się podczas posiłku?
❌Przenigdy nie powinno się mówić z pełnymi ustami.
⭕ Jeśli chcemy coś powiedzieć, przerywamy posiłek.
Źródło: https://www.coffeelogica.pl/2021/10/savoir-vivre-klienta-cztli-czego-nie.html
❓Jak należy zakończyć posiłek?
➡️Gdy zakończymy konsumpcję i chcemy, aby kelner sprzątną nakrycie, układamy sztućce w pozycji równoległej po prawej stronie talerza.
⭕Pamiętajmy również o napiwku, który powinien wynosić 10% ceny rachunku.
Źródło: https://pysznosci.pl/zasady-savoir-vivre-przy-stole,6921011211966593a
Opracowały:
Kinga Patrowicz i Natalia Wiśniewska
Szkolna Akademia Savoir-Vivre’u